10 dokázaných prínosov Spiruliny

Spirulina je pre nás neuveriteľne užitočná. Obsahuje veľké množstvo živín, ktoré môžu mať výrazný vplyv na naše telo i mozog.

Pozrime sa na 10 výskumom preukázaných zdravotných prínosov spiruliny:

1. Spirulina obsahuje veľké množstvo živín

Spirulina je organizmus, ktorý žije v sladkej aj slanej vode. Jedná sa o typ baktérie – sinice, ktoré sú označované ako modro-zelené riasy.

Rovnako ako rastliny, sinice vyrábajú energiu zo slnečného žiarenia prostredníctvom fotosyntézy.

Spirulinu konzumovali Aztékovia už v dávnych časoch, avšak väčší záujem verejnosti sa objavil po vyhláseni NASA, keď navrhla, že spirulinu bude pestovať vo vesmíre a bude používaná astronautmi.

Štandardná denná dávka spiruliny je 1 – 3 g, ale dávky až do 10g denne boli organizmom efektívne využité.

Jedna polievková lyžica (7g) sušeného prášku spiruliny obsahuje:

  • proteín 4g
  • vitamín B1 (tiamín) 11 % DDD
  • vitamín B2 (riboflavín) 15 % DDD
  • vitamín B3 (niacín) 4 % DDD
  • meď 21 % DDD
  • železo 11 % DDD

Takisto obsahuje slušné množstvo horčíka, draslíka, mangánu a ďalších živín, ktoré naše telo potrebuje.

Toto všetko obsahuje len 20g kalórií a 1,7g stráviteľných sacharidov.

Výživné hodnoty spiruliny v prepočte na gram ju posúvajú doslova medzi najvýživnejšie potraviny na planéte.

Lyžica spiruliny obsahuje malé množstvo tuku (okolo 1g), omega-3 a omega-6 mastné kyseliny v pomere 1,5 : 1.

Kvalita proteínu v spiruline je vynikajúca, porovnateľná s vajcami. Obsahuje všetky esenciálne aminokyseliny, ktoré potrebujeme.

2. Spirulina má silné antioxidačné a protizápalové vlastnosti

Nedostatočná oxidácia môže poškodiť našu DNA a bunky. Toto poškodenie môže riadiť chronický zápal, ktorý prispieva k rakovine a iným ochoreniam.

Spirulina je fantastický zdroj antioxidantov, ktoré môžu chrániť pred oxidačným poškodením.

Hlavnou aktívnou zložkou je fykocyanin. Tento antioxidant dodáva spiruline jej klasickú modro-zelenú farbu. Fykocyanin pomáha bojovať proti voľným radikálom a má výborné antioxidačné a protizápalové účinky.

3. Spirulina môže znížiť hladinu LDL a triglyceridov

Ischemická choroba srdca je v súčasnej dobe najväčším svetovým zabijakom. Ako sa ukázalo v štúdiách, spirulina má priznivý vplyv na mnoho faktorov, ktoré túto chorobu spôsobujú. Znižuje napríklad celkovú hladinu cholesterolu, LDL cholesterolu a triglyceridov, zatiaľ čo hladinu HDL cholesterolu (toho “dobrého“) zvyšuje.

Štúdie prevedené u ľudí s vysokou hladinou cholesterolu zistili, že 1g spiruliny denne znížil u nich hladinu triglyceridov o 16,3% a LDL o 10,1%. Niekoľko ďalších štúdií preukázalo priaznivé účinky na náš organizmus, ale až pri vyšších dávkach – 4,5 až 8 g denne.

4. Spirulina chráni LDL cholesterol pred jeho oxidáciou

Mastné štruktúry v tele sú náchylné na oxidačné poškodenie. Toto je známe ako peroxidácia lipidov, čo je hlavnou hnacou silou mnohých závažných ochorení.

Zaujímavé je, že antioxidanty v spiruline sú obzvlášť účinné pri znižovaní peroxidácie lipidov. Bolo to preukázané v štúdiách aplikovaných na ľudoch aj na zvieratách.

V štúdii s 37 jedincami s diabetom typu 2, 8g spiruliny denne podstatne znížilo znaky oxidačného poškodenia a zvýšilo hladinu antioxidačných enzýmov v krvi.

5. Niektoré dôkazy naznačujú, že spirulina môže mať protirakovinové účinky

Spirulina bola obzvlášť dobre študovaná ohľadne rakoviny ústnej. Jedna štúdia skúmala účinky spiruliny na 87 ľuďoch z Indie s prekanceróznymi léziami s názvom OSMF v ústach.

Po požití 1g spiruliny denne po dobu 1 roka, 45% ľudí v skupine Spirulina malo kompletnú regresiu lézií v ústach, v porovnaní iba so 7% ľudí v kontrolnej skupine. Potom ako ju ľudia zo skupiny Spirulina prestali brať, takmer u polovice respondentov sa vyvinuli lézie znova nasledujúci rok.

V ďalšej štúdii s 40 pacientami trpiacimi OSMF prekanceróznymi léziami, 1g spiruliny denne viedlo k väčšiemu zlepšeniu symptómov ako pri používaní liečiva Pentoxyfilline.

Spirulina 1

6. Štúdie ukazujú, že spirulina môže znižovať krvný tlak

Vysoký krvný tlak je dôležitým faktorom mnohých smrteľných chorôb. Sú to napr. infarkty, mŕtvice a chronické ochorenie obličiek.

Kým 1 g spiruliny bol neúčinný, dávka 4,5g denne jasne preukázala zníženie krvného tlaku u osôb s mierne zvýšenou hladinou krvného tlaku. Je to spôsobené zvýšenou produkciou oxidu dusnatého, signálnych molekúl, ktoré pomáhajú uvoľňovať cievy.

7. Spirulina zmierňuje prejavy alergickej nádchy

Alergická nádcha je charakterizovaná zápalom v nosných dýchacích cestách. Tá sa spúšťa alergénmi ako sú napr. peľ, zvieracie srsti alebo dokonca prach z pšenice.

Spirulina je populárna alternatívna liečba príznakov alergickej nádchy. V jednej štúdii, 127 ľudí s alergickou nádchou dostávalo 2g spiruliny denne. Postupne sa im výrazne znížili príznaky ako je výtok z nosa, kýchanie, nosová kongescia a svrbenie.

8. Spirulina môže byť účinná proti anémii

Existuje mnoho rôznych foriem anémií. Najbežnejšia z nich je charakterizovaná znížením hladiny hemoglobínu alebo červených krviniek v krvi. Anémia je pomerne bežná u starších pacientov, čo vedie k dlhšiemu pocitu slabosti a únavy.

V štúdii so 40 staršími ľuďmi, ktorí trpeli anémiou, spirulina pomohla zvýšiť obsah hemoglobínu červených krviniek a zlepšila imunitné funkcie. Avšak, toto bola len jedna štúdia a je potrebný ďalší výskum, než sa môžu určité odporúčania aplikovať do praxe.

9. Sila a vytrvalosť sa može zvýšiť

Niektoré rastlinné potraviny majú antioxidačné vlastnosti, ktoré môžu pomôcť športovcom a fyzicky aktívnym jedincom minimalizovať svalovú únavu.

V dvoch štúdiách bolo preukázané, že spirulina významne zvýšila čas do doby, kedy sa začali ľudia cítiť unavení.

Ďalšie štúdie na vysokoškolských športovcoch zistili, že spirulina zvýšila silu svalov, ale nemala zásadný vplyv na vytrvalosť.

Každý organizmus a typ športovej aktivity bude reagovať na prísun spiruliny odlišne.

10. Spirulina môže mať aj ďalšie pozitívne účinky, napríklad pomáha k "detoxikácii" ťažkého kovu, arzénu z tela

Keď sa na to pozrieme komplexne, spirulina je jedna z mála "superfoods", ktoré sú v skutočnosti hodné tohto pojmu.

Skúste si pridať spirulinu do smoothies, polievok alebo šalátov. A ak ste naozaj statočný, môžete vypiť pohár spiruliny zamiešanú v obyčajnej vode. Akýkoľvek spôsob konzumácie spiruliny si vyberiete, nebude trvať dlho a budete sa cítiť neporaziteľní.

Zaujímavé linky