Kalahari melón (Citrullus Lanatus) je tiež známy ako melón Tsamma alebo akovoľne žijúci melóna je biologický predchodca melónu, ktorý už poznáme na celom svete. Je to plazivá jednoročná bylina s chlpatými stonkami a žiarivo žltými kvetmi.
Na rozdiel od všeobecne známeho vodného melónu, ktorého dužina je sladká a červená, dužina Kalahari melónu je šťavnatá a svetlo žltá alebo zelená achutí horko. Plody Kalahari melónu, ktoré sa nachádzajú vo voľnej prírode sú malé a guľaté a väčšie a oválne pri kultivácii. Majú hladkú svetlozelenú kožu.
Kalahari melón je adaptovaný na prežitie sucha a krutého svetla v prostredí púšte. Aj keď ho môžeme nájsť v celej južnej Afrike, jeho výskyt je veľmi úzko spojený spúšťou Kalahariv Namíbii, Botswane, juhozápadnej Zambii a západnej Zimbabwe. Patrí do botanickej rodiny Cucurbitaceae.
Olej zo semien Kalahari melónu sa používajú v celých radoch kozmetických firiem. Pre jeho vlastnosti hlavne v produktoch, ktoréhydratujú, regenerujú a reštrukturalizujú pokožku. Olej z Kalahari melónu je bohatý na esenciálne mastné kyseliny, najmä kyseliny olejovej, linolovej a palmitových mastných kyselín a je bez cholesterolu. Má vysokú antioxidačnú aktivitu, čo možno pomáha rastline prežiť v drsnom prostredí púšte Kalahari.
Používa sa najmä:
v produktoch pre starostlivosť o pleť – majú výborné hydratačné, reštrukturalizačné a regeneračné vlastnosti
v starostlivosti o vlasy - šampóny a kondicionéry
v starostlivosti o telo – tekuté mydlá,sprchové gely a telové mlieka
Tradičné použitie:
Sýto žltý olej zo semien Kalahari melónu sa tradične používa v Južnej Afrike nahydratáciu a zvlhčenie pokožkyčím ju chráni pred slnkom, na podporu rastu vlasov a ako prísada do mydiel. Semená majú aj históriu použitia v kozmetike, primárne sa používali ako peeling na tvár a telo, o ktorom sa hovorilo, že vyhladí všetky vrásky a vady na pokožke.
Tieto šťavnaté melóny, bez ohľadu na ich horkosť, boli veľmi dlho dôležitým zdrojom vody pre púštne národy. Hovorí sa, že ľudia žijúci v púšti môžu prežiť po dobušiestich týždňovlen na Kalahari melónoch.
Semená sú tiež považované za delikatesu, jedia sa v celku a sú bohaté na proteíny alebo pražené a rozdrvené ako kaša. Obsahujú35% bielkovín, rovnako ako vitamíny C, B2 a G, minerály, riboflavín, a sacharidy. Semená sú take bohaté na olej ako konvenčné olejové plodiny, napríklad ako sú semená z bavlny, sóje a kukurice.