Čierna ryža dlhozrnná natural v bio kvalite. Má široké využitie v kuchyni ako exotická príloha, do šalátu alebo rizota. Po uvarení získa krásnu fialkastú farbu a orieškovú chuť. Odporúčame ju miešať s bielou ryžou.
ŠPECIFIKÁCIA PRODUKTU
Divoká krásavica s dlhými zrnkami! Vyniká v šalátoch. V kuchyni s ňou šetrite a miešajte s ostatnými druhmi ryže.
O čiernej ryži sa traduje, že v skorších dobách patrila medzi vzácne a pre bežných ľudí zakázané potraviny. Mohol si ju dopriať iba čínsky cisár a jeho rodina. Dnes si túto výživnú dobrotu s jedinečnou chuťou môžete dopriať aj vy.
Pri ryži s názvom natural je potrebné počítať s trochu dlhšou dobou prípravy. Natural ryža vám to ale vynahradí rýchlejším pocitom zasýtenie.
Využitie:
príloha - ryžu možno využiť ako prílohu k slaným zeleninovým aj mäsovým pokrmom, zmiešajte ju s bielou ryžou, čierne dajte menej než bielej
rizoto - klasickým spôsobom môžete ryžu zmiešať so zeleninou a korením podľa ľubovôle, čiernu ryžu vždy miešajte s bielou, čierne dajte menej než bielej
vyprážaná ryža - po uvarení môžete ryžu na väčšom množstve oleja spoločne so zeleninou smažiť asi 2 minúty, nakoniec pridajte rozmiešané biovajíčka a krátko dosmažte, stačí už len korením dochutiť, čiernu ryžu vždy miešajte s bielou, čierne dajte menej než bielej
ryžový šalát - ryžu po vychladnutí zmiešajte podľa fantázie s rôznymi ingredienciami, my odporúčame varené fazuľové struky, vlašské orechy, osmahlú cibuľku a šampiňóny, nakoniec zasypte čerstvou petržlenovou vňaťou a zalejte zálievkou z octu, horčice a oleja, čiernu ryžu vždy miešajte s bielou, čierne dajte menej než bielej
dekorácia - ryža má zaujímavé sfarbenie a v Ázii sa bežne využíva na dekorovanie
exotické raňajky - ryžu uvarte vo vode so škoricou a zázvorom, až sa voda vstrebe, vmiešajte do ryže med, vanilku, nechajte odstáť päť minút, potom pridajte obľúbené ovocie a orechy a zalejte kokosovým mliekom
Ryža je veľmi stará kultúrna plodina, ktorá sa pestuje v subtrópoch a trópoch Afriky a Ázie. Dnes jej najväčším vývozcom je hlavne Čína a India. Ryža sa často predáva lúpaná, natural ryža je však nelúpaná varianta. Celkovo je známych asi 20 druhov ryže, z ktorých sa vyrába múka, kaše, škrob, víno, ocot alebo slad. Rastlina sa pestuje na špeciálnych ryžových poliach a zberá sa až dvakrát do roka.
Biopotraviny vždy prechádzajú systémom kontrôl a certifikácie, ktorý zabezpečuje ich kvalitu a umožňuje im niesť toto označenie. Ich prírodnú biokvalitu docenia predovšetkým ľudia so záujmom o ekologické poľnohospodárstvo a udržateľný systém hospodárenia.
NÁVOD NA PRÍPRAVU
Ryžu prepláchnite a varte v dvojnásobnom množstve vody 35 minút.
VÝŽIVOVÉ ÚDAJE NA 100g
Kalorická hodnota / energie (na 100g): 1463kJ / 345kcal. Tuky: 2,2 g. Z toho nasýtené mastné kyseliny: 0 g. Sacharidy: 74,1 g. Z toho cukry: 0,9 g. Bielkoviny: 7,8 g. Soľ: 0,02 g
DOPLŇUJÚCE INFORMÁCIE
Skladovanie: Skladujte pri teplote do 25 ° C a relatívnej vlhkosti vzduchu do 70%.
Legislatívne zaradenie: Obilný mlynský výrobok - ryža.
Krajina pôvodu: Taliansko
CERTIFIKÁCIA: CZ-BIO-001
Zloženie: Ryža čierna *. Môže obsahovať stopy lepku. * Produkt kontrolovaného ekologického poľnohospodárstva