Baobab je pravdepodobne najznámejší strom v Afrike a rastie v hojnosti v horúcich a suchých nížinných oblastiach, ako je údolie Rift. Jeho široká rozvetvená koruna je bez listov po väčšinu roka a pripomína skôr koreňový systém – preto sa Baobab nazýva aj ako "Upside Down Tree". Jeho tučný šedý kmeň môže dosiahnuť obrovských veľkostí, v niektorých prípadoch viac ako 25 metrov po obvode.
Baobab patrí do svojej vlastnej botanickej rodiny - Bombacaceae - a je extrémno dlho žijúci. Je bežné, že stromy sa dožívajú viac ako 1000 rokov a pri niektorých stromoch sa vek odhaduje až na3000 rokov.
Plody Baobabu sú vajcovitého tvaru a sú zrodené z krásnych bielych kvetov, ktoré sú opeľované netopiermi. Ovocie má tvrdú, drevnatú škrupinu obalenú zamatovou žlto-zelenou šupkou. Vnútri škrupiny sa nachádzajú veľké, olejovité semená, ovocný prášok (púder) a vláknina. Baobab ovocie sa zberá v južnej Afrike medzi februárom a májom.
Baobabový olej
Baobabový olej je zlatožltej farby a má jemnú vôňu. Vyprcháva veľmi pomaly a má preukázateľne dlhšiu trvanlivosť, než mnoho ďalších prírodných rastlinných olejov. Obsahuje takmer rovnaké množstvákyseliny palmitovej, kyseliny olejovej a kyseliny linolovej. Aj keď je jedlý, jeho komerčné využitie je predovšetkým v kozmetickom priemysle. Buď sa používa akočistý prírodný rastlinný olej, alebo sa pridáva do kozmetických prípravkov ako napr.:
šampónov
kondicionérov
sprchových gelov a tekutých mydiel
Baobab ovocný prášok (púder)
Baobab ovocný prášok je bledý prášok, ktorý sa prirodzene vytvára vo vnútri plodov baobabu (Adansonia digitata). Má exotickú, štipľavú chuť vďaka obsahu citrónovej, jablčnej a vínnej kyseliny a jemimoriadne výživnýs vysokým obsahom antioxidantov, esenciálnych minerálnych látok vrátane vápnika, draslíka, železa a horčíka a vitamínu C.
Tradičné použitie a známe vlastnosti Baobabu
Baobab je známy v Afrike akoStrom Života, pretože existuje mnoho tradičných využití pre každú jeho časť, počnúc listami až po korene. Ovocný prášok sa bežne mieša s vodou a cukrom a vznikne nám populárny a osviežujúci sorbetový nápoj. Baobab prášok sa takisto používa na rôzne kaše, omáčky a ďalšie pokrmy, ako náhrada vínneho kameňa v pečení alebo namiesto kvasníc v tradičných nápojoch.
Baobab ovocný prášok má mnoho aplikácií aj vprírodnej medicíne. Používa sa na liečbu horúčky, žalúdočných ťažkostí (kvôli vysokému obsahu horčíka), malárie, hemoptýzy (vykašliavanie krvi z pľúc) a nedostatku vitamínu C. Ovocný prášok sa takisto používa ako všeobecné zdravotné tonikum, najmä u detí, tehotných žien a starších osôb, kvôli jeho vysokému obsahu vápnika.
Tradične Afričania jedli aj rozdrvené listy Baobabu. Z vláknitej kôry sa vyrábali laná, košíky a rybárske siete.
Avšak z dôvodu udržateľnosti, PhytoTrade Afrika podporuje pre komerčnú výrobu používať lenovocie a semená baobabua nie listy alebo kôru.