BIOTANICALS vitamíny z prírody

Kto sme?

Sme odborníci na výživu a vedci, milovníci rastlín, športoví fanatici a ochrancovia životného prostredia. Sme radi, že sme aktívni v prírode a cítime sa fit a vyrovnaní. Biotanicals sa zrodili z vášne pre výživu, šport a prírodu.

S Biotanicals vám chceme čo najviac uľahčiť koncepciu zdravého životného štýlu. Vyvážená a zdravá strava s vysoko kvalitnými bylinnými prísadami a zvýšeným obsahom vitamínov a minerálov - to znamená BIOTANICALS.

Naše potravinové doplnky vyrábame tiež z dôvodu ochrany životného prostredia. Všetky naše dózičky sú kompostovateľné, neobsahujú plasty a všetky nevyhnutné emisie kompenzujeme záväzkom k projektom na ochranu klímy.

Náš sľub

Žite zdravšie - Dodávame prírodné doplnky výživy plné vitamínov, mikroživín a rastlinných látok pre vašu maximálnu pohodu. S BIOTANICALS môžete podporiť imunitný systém, dosiahnuť športové ciele a nájsť rovnováhu v každodennom živote.

SME UNIKÁTNI, lebo naše produkty sú:

PRÍRODNÉ - RASTLINNÉ  🌱

Bez prísad a bez chemikálií - iba sila rastlinných a prírodných zložiek. Chceme vám ponúknuť tie najlepšie doplnky, ktoré majú vďaka svojej čistej forme najvyššiu biologickú dostupnosť. Prečo používať umelé výrobky, keď nám príroda už ponúka všetko, čo potrebujeme?

SME UNIKÁTNI, lebo sa staráme o životné prostredie

KLÍMA NEUTRÁLNE  🌏

Staráme sa o našu planétu - Všetky emisie CO2 z našich produktov sme vykompenzovali prostredníctvom partnera v oblasti klímy v projektoch ochrany životného prostredia v plastovej banke. Ochrana nášho životného prostredia je pre nás rovnako dôležitá ako pre vás. Preto dbáme čo najviac na jeho ochranu. S BIOTANICALS podporujete ochranu životného prostredia a pomáhate rozhodovať o budúcnosti ďalších generácií.

SME UNIKÁTNI, lebo naše produkty sú:

KOMPOSTOVATEĽNÉ  🌿

Obaly bez plastov - Všetky naše dózičky sú vyrobené zo 100% cukrovej trstiny a preto sú úplne kompostovateľné. Sklo alebo plast nedávajú zmysel z energetického ani ekologického hľadiska. Prečo sa teda spoliehať na nerozložiteľné látky, keď sa bez nich zaobídeme ľahko a ekologicky?

V našej ponuke nájdete:

VITAMÍN C Z ČEREŠNE ACEROLA

ACEROLA

V oblastiach Južnej Ameriky sa vyskytuje rastlina menom Malpighia glabra, všeobecne známa ako Acerola.

Acerola je tiež známa ako čerešňa barbadoská alebo západoindická čerešňa, patrí do čeľade Malpighiaceae. Je to jeden z najbohatších prírodných zdrojov vitamínu C a obsahuje rôzne fytonutrienty, ako sú karotenoidy, fenoly, antokyány a flavonoidy. Ovocie obsahuje prehnané množstvo kyseliny askorbovej asi 1 500 - 4 500 mg / 100 g. To zodpovedá asi 50– až 100-násobku množstva pomarančov alebo citrónov.

Vďaka prísunu fytonutrientov má ovocie vysokú antioxidačnú kapacitu a niektoré zaujímavé biofunkčné vlastnosti, ako je napríklad účinok bielenia pokožky, ochrana proti starnutiu a multirezistentná reverzná aktivita. Čerešňa acerola je preto ideálnou rastlinou pre naše výrobky s obsahom vitamínu C.

Ak sa chceme pozrieť na jej liečivé účinky, začneme u tých, ktoré má vitamín C. Predovšetkým ide o stabilizáciu metabolizmu, vďaka čomu sa nám lepšie bojuje s prejavmi únavy. Ďalšiu stimuláciu vykonáva na našom imunitnom systéme, kde zvyšuje obranyschopnosť organizmu. Ďalej prispieva k tvorbe kolagénu, ktorý je dôležitý pre naše kosti, kĺby, cievy, ďasná, zuby, atď. Vitamín C, alebo kyselina askorbová tiež prospieva našej nervovej sústave, čím podporuje normálnu psychickú činnosť. Posledné výskumy preukazujú pôsobenie Aceroly aj proti cievnym a kardiovaskulárnym onemocneniam.

ZINOK Z POHANKOVÝCH KLÍČKOV

Pohánka, latinsky Fagopyrum esculentum, sa v Európe a Ázii pestuje po stáročia a v posledných rokoch zažila skutočnú renesanciu: Keďže nie je príbuzná pšenici a neobsahuje lepok, stáva sa stále dôležitejšou a obľúbenejšou.

Pohánka čerpá z okolitého prostredia základné živiny, ako sú vitamíny, zinok a mangán, a integruje ich do svojich štruktúr. V závislosti od prostredia, v ktorom pohánka rastie, sú vitamíny, minerály alebo stopové prvky koncentrované v ich prirodzenej matrici. Preto ju využívame na získanie prírodného a komplexného vitamínu, minerálu a stopového prvku.

Pohánka je bohatým zdrojom energie - 100 gramov poskytuje asi 1700 kilojoulov. Je bez lepku a preto môže byť vynikajúca náhrada pšenice, raže, jačmeňa a ovsa. Je veľmi vhodná pre celiatikov. Pohánka má najvyšší obsah rutínu spomedzi všetkých rastlín. Má vysoký obsah vlákniny bielkovín a významné množstvo vápnika, draslíka, železa a horčíka. Dodáva nám vitamíny skupiny B, vitamín E a vitamín C. Okrem toho obsahuje všetkých osem esenciálnych aminokyselín

Zinok sa nám teda postará o krásu vlasov a nechtov. V zimnom období posilňuje obranyschopnosť slizníc, lebo sú namáhané oveľa viac než v teplejších mesiacoch.

MAGNÉZIUM Z KORALU SANGO

Magnezium

Morský korál Sango pochádza z Japonska, okolo ostrova Okinawa. Okrem viac ako 70 stopových prvkov poskytuje Sango Marine Coral predovšetkým vápnik a horčík - dva dôležité základné minerály. Zvláštnosťou týchto dvoch látok je ich zloženie. Ľudské telo optimálne absorbuje a využíva vápnik a horčík, ak sú prítomné v pomere 2: 1.

Presne to je prípad morskej koraly Sango. Dodáva dva najdôležitejšie minerály vápnik a horčík nielen v ideálnom pomere 2: 1 pre ľudské telo, ale aj v prirodzenej kombinácii s približne 70 ďalšími stopovými prvkami v kombinácii, ktorá je veľmi podobná tej v ľudskom tele. 

Magnézium nám: 

  • prispieva k normálnej zrážanlivosti krvi 
  • prispieva k správnej látkovej premene sacharidov 
  • prispieva k normálnej činnosti svalov  
  • prispieva k normálnej funkcii nervových prenosov, kognitívnych funkcií a tráviacich enzýmov 
  • podieľa sa na procese delenia a špecializácie buniek 
  • udržiava zdravé kosti,  zuby, nechty, vlasy a  pokožku 
  • prispieva k normálnej činnosti svalov 
  • prispieva k normálnej syntéze bielkovín 
  • prispieva k správnej látkovej premene dôležitej pre tvorbu energie 
  • prispieva k ochrane buniek pred oxidačným stresom 
  • prispieva k správnemu fungovaniu imunitného systému 
  • prispieva k správnej látkovej premene vitamínu Amastných kyselín a makronutrientov 
  • prispieva k udržaniu dobrého zraku 
  • prispieva k udržaniu normálnej hladiny testosterónu v krvi, k plodnosti a správnej reprodukčnej funkcii 
  • prispieva k správnej syntéze DNA 

OPC Z HROZNOVÝCH JADIER

OPC

OPC (skratka pre: oligomérne proantokyanidíny) je skupina látok flavonolov, ktorá sa skladá z polymérov katechínov a epikatechínov. Proantokyanidíny patria k najsilnejším antioxidantom v prírode a sú mnohokrát silnejšie ako naše najdôležitejšie výživové antioxidanty, vitamín C a vitamín E. Pri výbere našich surovín dbáme na to, aby bol obsah OPC čo najvyšší, aby sa dosiahla adekvátna dávka účinných látok a čo najväčšia čistota. Náš extrakt z hroznových jadierok z francúzskeho hrozna má čistotu najmenej 95% polyfenolov.

Hroznové jadierka predstavujú pravú zásobáreň antioxidantov nielen pre ich bohatý obsah, ale predovšetkým rozmanitosťou ich antioxidačných účinných látok. Medzi najvýznamnejšie z nich patria oligomérne proantokyanídy (OPC), predstavujúce dvadsaťkrát silnejší antioxidant ako vitamín C, a resveratrol, ktorý napomáha spomaľovaniu procesu starnutia, zlepšuje funkciu mozgu a podporuje srdcovo-cievny systém.
Táto rôznorodosť sa prejavuje aj pri jeho zdraviu prospešných účinkoch. Vďaka čomu v porovnaní s inými potravinami s antioxidačným účinkom dokážu hroznové jadierka pomôcť pri prevencii a liečbe mnohých ťažkostí.
Neutralizujú voľné radikály produkované v tele, čím výrazne znižujú riziko vzniku rakoviny, zápalu a cievnych ochorení a zabraňujú predčasnému starnutiu buniek. Výsledkom predčasného starnutia buniek je zvráskavenie pokožky, ktorému môžeme predísť aj pravidelnou konzumáciou hroznových jadierok. Antioxidanty zároveň zlepšujú aj funkciu imunitného systému. To je dôvod, prečo hroznové jadierka dokážu predchádzať infekciám a napomáhať ich liečbe.

D3+K2 ZO ŠKANDINÁVSKEHO LIŠAJNÍKA

Lišajník

Lišajník je kombinácia medzi hubovou zložkou a riasou. Spoločne tvoria organizmus, v ktorom je riasa zodpovedná za fotosyntézu a produkuje glukózu ako potravu pre obidve. Plesňová zložka je dominantnejšia v tomto partnerstve a obklopuje riasy. To jej dáva jedinečné vlastnosti, ako je prežitie v extrémnych klimatických podmienkach a schopnosť akumulovať značné množstvo prospešných živín, vrátane vitamínu D3, ktoré vám pomôže posilniť imunitný systém.

Lišajník je preto našou ideálnou surovinou na výrobu prírodného vitamínu D3 + K2. V súčasnosti je to jediný a najlepší vegánsky zdroj vitamínu D3.

Vitamín D si väčšina ľudí spája s pevnými kosťami a zubami, keďže jeho príjem je potrebný na  efektívne vstrebávanie a využitie vápnika. Ten je potrebný na správnu stavbu kostí. Málo sa však vie o jeho významnom vplyve na imunitný systém, svalstvo a jeho schopnosti chrániť pred rozvojom zápalov. Takisto slúži ako prevencia pred infekciami, nádorovými ochoreniami a v zimných mesiacoch aj pred prechladnutím a chrípkou.

Vitamín K je rozpustný v tukoch a vstrebáva sa v čreve. Je to komplex 3 vitamínov a to K1, K2 a K3. Tento komplex je kľúčový pre správne fungovanie pečene a je dôležitý aj pre dobrú zrážanlivosť krvi. Vitamín K je taktiež prítomný pri metabolizovaní vápnika, a tak vplýva aj na kvalitu kostí a to najmä počas vývoja a rastu. Má taktiež preventívne účinky proti vzniku rakoviny, kontroluje zlý cholesterol a má pozitívny účinok na srdcovocievny systém. Deficit vitamínu K môže spôsobiť zlú zrážanlivosť krvi následne tvorenie modrín, problémy s pečeňou a hrubým črevom. Účinok vitamínu K ovplyvňujú antibiotiká, alkohol aj rontgen.

ŽELEZO Z KARI LISTU

Kari

Kari strom (Murraya koenigii) je tropický až subtropický strom, ktorého listy sa používajú v mnohých jedlách v Indii, na Srí Lanke a v susedných krajinách. Hlavnými živinami v listoch kari sú sacharidy, energia, vláknina, vápnik, fosfor, železo, horčík, meď a ďalšie minerály. Obsahuje tiež rôzne vitamíny, ako je kyselina nikotínová a vitamín A, vitamín B, vitamín C, vitamín E, antioxidanty, rastlinné steroly, aminokyseliny, glykozidy a flavonoidy.

Obsah železa je približne 3,1 mg na 100 g. Ako extrakt nám karí list dodá 3% železa. To zodpovedá 14 mg elementárneho železa v jednej kapsule. To znamená, že dennú potrebu elementárneho železa pokrýva iba jedna kapsula extrahovaného kari listu.

Prečo nezabúdať na železo?
Železo prispieva:

  • k tvorbe červených krviniek a hemoglobínu
  • k normálnej funkcii imunitného systému
  • k zníženiu vyčerpania a únavy
  • k normálnemu prenosu kyslíka v tele
  • k správnemu energetickému metabolizmu

JÓD Z HNEDEJ RIASY

jód

Morská riasa Kelp

Morské riasy sú veľké riasy, ktoré patria do skupiny hnedých rias a sú zaradené do radu Laminariales. Sú dôležitým zdrojom výživy v mnohých ázijských kultúrach a prírodným zdrojom dôležitých vitamínov, minerálov a antioxidantov. Riasa Kelp sa v ázijskej kultúre používa aj v bylinkárstve.

Priemerný obsah jódu v suchých riasach je 1 542 µg / g. Vďaka tomu je riasa riasy ideálnym prírodným zdrojom pre naše jódové prípravky.

Kelp je najprekypujúcejšia na jód bohatá morská zelenina. Jód v kelpe pomáha obnovovať funkciu štítnej žľazy, čím umožňuje zlepšiť metabolizmus a rýchlo schudnúť. Jód a iné minerály v kelpe zvyšujú obsah minerálov vo všetkých orgánoch, čím im umožňujú efektívnejšie fungovať. Čím lepšie pracujú naše orgány, tým ľahšie sú schopné zbavovať nás toxínov a omladzovať. Riasa tiež pomáha nahrádzať toxické minerály zdravými minerálmi (napr. rádioaktívny jód zdravým jódom). 

DOBRÉ CUKRY

V kelpe sa nachádzajú tieto dôležité cukry:

  • polysacharid známy ako xylóza. Xylóza je antibakteriálna, protiplesňová a pomáha ako prevencia rakoviny tráviacej sústavy.
  • fukóza, ktorá je protiplesňová, podporuje dlhodobú pamäť, zabraňuje alergiám a chráni pred pľúcnymi ochoreniami. Fukóza tiež pomáha zmierniť cystickú fibrózu, cukrovku, rakovinu a herpes.
  • galaktóza, ktorá zlepšuje pamäť, absorpciu dobrého vápnika a rýchle hojenie zranení.

Úloha jódu v zdraví

Jód sám je jedovatý plyn, ako sú príbuzné halogény chlór, fluór a bróm. Avšak ako pri chlóre, soli alebo negatívne nabité ióny jódu (jodidy) sú vo vode rozpustné a v tejto forme sú dôležité v stopových množstvách pre veľa foriem života. Väčšina rastlín nepotrebuje jód, ale veľa ľudí si ho vyžaduje na tvorbu hormónov štítnej žľazy, ktoré regulujú metabolickú energiu v tele a nastavujú bazálny metabolizmus (BMR).

Jód sa dobre vstrebáva zo žalúdka do krvi. Okolo 30 percent ide do štítnej žľazy v závislosti na potrebe. Väčšinu zvyšných 70 percent využíva imunitný systém. Čo zostane, to je prefiltrované obličkami do moču. Naše telá si jód podobne ako železo neuchovávajú a musíme ho pravidelne získavať zo stravy.

KURKUMA

Kurkuma z indického koreňa. Hľúza z kurkumy sa v tradičnej ázijskej medicíne používa už tisíce rokov. Koreň obsahuje jedinečnú skupinu látok zvanú kurkuminoidy, na ktorú sa zameriava staroázijská medicína. Hľuza kurkumy však obsahuje aj ďalšie vynikajúce prísady, ako sú éterické oleje, antioxidanty, piperín, kapsacaín, karotenoidy, limonén a organické kyseliny, sacharidy, tuk, vlákninu a vitamíny B, C a E.

Účinky kurkumy na ľudský organizmus:

  • zmierňuje poruchy trávenia, podporuje žalúdočnú a žlčníkovú činnosť, znižuje kŕče, plynatosť aj tvorbu žalúdočných vredov, organizmus lepšie trávi tuky a pečeň je chránená pred toxínmi aj infekciou 
  • je prírodnou alternatívou na potláčanie zápalov bez nežiaducich vedľajších účinkov, tlmí proces vyvolaný zápalovými faktormi  
  • pomáha znižovať hladinu cholesterolu, čím predchádza kardiovaskulárnym ochoreniam 
  • dokáže v tele pozastaviť škodlivé chemické procesy v bunkách, rozlíšiť zdravú bunku od nezdravej rakovinovej a tým vie aj pozastaviť rast rakovinových buniek 
  • má pozitívny vplyv na našu pohyblivosť - pomáha totiž pri bolestivých kĺboch a reume, zmierňuje stuhnutie a opuchy  
  • čistí krv a stimuluje krvotvorbu, pokožka vďaka tomu vyzerá zdravo 
  • znižuje zrážanlivosť krvi, čím pomáha predchádzať vzniku krvných zrazenín
  • zabraňuje úbytku kolagénu, čím odďaľuje prejavy starnutia a tvorbu vrások 
  • podporuje lepšie hojenie rán a popálenín 
  • priaznivo pôsobí pri astme a zápaloch dutín 
  • chráni bunky mozgu pred degeneráciou, mozgovou porážkou aj vznikom Alzheimerovej choroby

B-KOMPLEX Z NAKLÍČENEJ POHÁNKY

pohánka

Pohánka, latinsky Fagopyrum esculentum, sa v Európe a Ázii pestuje po stáročia a v posledných rokoch zažíva skutočnú renesanciu: Keďže nie je príbuzná pšenici a neobsahuje lepok, stáva sa stále dôležitejšou a obľúbenejšou.

Pohánka čerpá z okolitého prostredia základné živiny, ako sú vitamíny, zinok a mangán, a integruje ich do svojich štruktúr. V závislosti od prostredia, v ktorom pohánka rastie, sú vitamíny, minerály alebo stopové prvky koncentrované v ich prirodzenej matrici. Používame to na to, aby sme pre vás získali prírodný a komplexný vitamín, minerál alebo stopový prvok.

Pohánka je bohatým zdrojom vlákniny, vitamínov a minerálov. Z minerálov je pohánka zaujímavá najmä vyšším obsahom horčíka, mangánu, medi, fosforu, zinku, selénu, železa a draslíka. Neobsahuje takmer žiadny sodík, je preto vhodné ju kombinovať so zeleno listovou zeleninou pre zaistenie sodíkodraselnej rovnováhy. Pohánka ďalej obsahuje vitamíny B1, B2, niacín, B6, cholín, vitamín E a je významným zdrojom vitamínu P - rutínu. Rutín patrí do skupiny bioflavonoidov, rastlinných antioxidantov, ktoré pôsobia spoločne s vitamínom C blahodárne na obranyschopnosť organizmu, na posilnenie stien a pružnosť krvných vlásočníc (kŕčové žily) a prevenciu srdcových chorôb. Hlavným zdrojom energie v pohánke sú sacharidy vo forme ľahko stráviteľného škrobu (pomalého cukru), čo ocenia najmä osoby na redukčnej diéte. Pohánka ďalej obsahuje vysoký podiel proteínu v podobe vyváženej skladby 18 aminokyselín, z ktorých je zaujímavý najmä obsah lyzínu, metionínu a tryptofánu. Tiež obsahuje kyselinu linolénovú a linolovú, viacnenasýtené mastné kyseliny znižujúcu LDL cholesterol. Pohánka je navyše prirodzene bezlepková, preto je vhodnou potravinou pre celiakov.

Optimálne hladiny vitamínov skupiny B pomôžu vášmu telu čo najlepšie absorbovať a využívať živiny z potravín, ktoré môžu ovplyvniť výkonnosť počas cvičenia. 

Vitamín B Komplex je skupina vitamínov B, ktoré ľudské telo potrebuje pre optimálne zdravie. Keďže sú rozpustné vo vode namiesto tukov, nie sú uskladnené v tele, a musíme ich prijímať z potravy alebo doplnkov výživy, i keď v malých množstvách.1 Vitamíny skupiny B ovplyvňujú chuť do jedla, zrak, zdravie pokožky a tvorbu červených kriviniek. Vitamín B Komplex zahŕňa:

  • B1 (Tiamín) — nevyhnutný pre nárast, vývoj a funkčnosť buniek ľudského tela
  • B2 (Riboflavín) — hrá kľúčovú úlohu pri spracovaní potravín, ktoré jeme na energiu a na bunkový nárast a ich funkcie
  • B3 (Niacín) — je dôležitý pri premene potravín na energiu, ako aj pri podpore trávenia, udržania zdravia kože a podpory funkcie nervových buniek
  • B5 (Kyselina pantoténová) — pomáha premeniť prijaté potraviny na energiu, čo je mimoriadne dôležité pre rozkladanie tukov
  • B6 (Pyridoxín) — využíva sa pri mnohých metabolických funkciách, podporuje imunitu a zohráva dôležitú rolu pri rozvoji mozgu
  • B7 (Biotín) — zohráva dôležitú úlohu pri metabolizme všetkých troch makroživín (bielkovín, sacharidov a tukov)
  • B9 (Kyselina listová) — nevyhnutná pri bunkovom delení a tvorbe DNA, a to je obzvlášť dôležité pre tehotné ženy
  • B12 (Kobalamín) — má podobné funkcie ako ostatné vitamíny skupiny B (vývoj červených krviniek, neurologické funkcie, tvorba DNA), ale prirodzene sa vyskytuje len v živočíšnych zdrojoch potravy 

SPIRULINA + CHLORELLA

spirulina

Spirulina

Modrá riasa Spirulina platensis (Athrospira platensis) je obzvlášť bohatá na všetky esenciálne aminokyseliny s obsahom bielkovín 65 - 70%. Obsahuje tiež množstvo dôležitých minerálov a stopových prvkov, ako je železo, horčík, jód a kyselina listová, ako aj vysoko antioxidačné bioaktívne rastlinné pigmenty, ako je modrý pigment fykocyanín.

Spirulina je riasa, ktorá má najviac živín spomedzi všetkých rastlín a :

  • pôsobí ako veľmi silný antioxidant, čistí pečeň a obličky
  • pôsobí preventívne proti rakovine
  • zlepšuje imunitný systém (látka „immulia“ nájdená v spiruline je 100-1000 x účinnejší ako v súčasnosti používané prípravky)
  • regeneruje bunky centrálnej nervovej sústavy
  • podporuje opravu poškodených buniek DNA
  • znižuje hladinu zlého cholesterolu (DLD) a triglyceridov
  • normalizuje hladinu cukru v krvi
  • spomaľuje starnutie a znižuje vplyv životného prostredia na telo
  • pomáha so znižovaním váhy
  • pomáha proti chrípke, mumpsu, osýpkam, nachladnutím a HIV
  • stimuluje tvorbu krvi a kmeňových buniek kostnej drene

Chlorella

Chlorella je jednobunková sladkovodná riasa, ktorá je pôvodom z ázijského Pacifiku. Je prirodzene bohatá na bielkoviny, vitamíny, minerály a vlákninu. Chlorella obsahuje množstvo výživných látok, vrátane bielkovín, omega-3 mastných kyselín, vitamínov a minerálov vrátane antioxidantov.

Chlorella má tvrdú a tuhú bunkovú stenu, ktorá sťažuje trávenie v prírodnej forme. Po spracovaní na prášok sú živiny z našej kapsuly stráviteľné.

Chlorella sa dokáže dokonale v ľudskom tele adaptovať. Práve z tohto dôvodu si získala prívlastok „zelený zázrak“ a je jeden z najlepších doplnkov výživy vôbec, ktorý okrem iného:

  • Ako prírodný antioxidant prispieva k ochrane buniek pred oxidačným stresom.
  • Prispieva k správnej funkcii psychiky a k zníženiu únavy a vyčerpania. 
  • Prispieva k správnemu fungovaniu imunitného systému.
  • Prispieva k správnemu fungovaniu štítnej žľazy.
  • Pomáha v ceste za zdravými vlasmi a nechtami. 
  • Úpravou hladiny cukru pomáha pri diabete.
  • Zmierňuje zápaly a podporuje hojenie rán. 
  • Pomáha okysličovať krv a predchádzať srdcovo-cievnym ochoreniam. 
  • Podporuje zdravie črevnej mikroflóry a podporuje trávenie a vylučovanie. 
  • Prispieva k správnemu fungovaniu nervového systému. 
  • Prispieva k normálnej tvorbe kolagénu a k správnej funkcií kostí. 

Väčšina konvenčných doplnkov stravy sa bohužiaľ vyrába zo syntetických zložiek. Ak požiadate o vitamín C v lekárni, často si domov prinesiete kyselinu L-askorbovú (syntetický vitamín C), alebo askorbát vápenatý (ester-C). V prípravkoch na posilnenie kostí sa potom môžete často stretnúť s produktom obsahujúcim uhličitan vápenatý, čo nie je nič iné ako krieda a drvený kameň. Z ďalších umelo izolovaných vitamínov a minerálov spomíname oxid horečnatý, selenometionín (selén) či retinol palmitátom (vitamín A). Zoznam príkladov umelo vytvorených substancií je veľmi dlhý a preto si treba dávať pozor na to čo a v akej kvalite kupujete. 

Zdroje: biotanicals.de, supergrenns.com, vitaminyprezdravie.sk, vitarian.sk, jasomzdravie.sk, hlavnezdravo.sk

Odporúčané produkty12