Penne so špenátom a kešu bešamelom
Recept je na 2 porcie, príprava trvá cca 20 min a varenie cca 15 min.
Potrebujeme:
BEŠAMEL
- 1 šálku kešu (namočené vo vode po dobu 4–6 hodín alebo cez noc
- 1 šálku zeleninového vývaru (nesolený, najlepšie domáci)
- ½ šálky šalotky (nasekaná nadrobno)
- 3 strúčiky cesnaku (čerstvý, mletý)
- 1 ČL cibuľových granúl
- 1 štipku muškátového orieška
- 1 polievkovú lyžica lahôdkového droždia
- štipku soli (voliteľné)
- štipku mletého čierneho korenia (voliteľné)
PENNE
- cca 250 g bio penne (najlepšie strukovinové so šošovice alebo s cíceru)
- štipka soli (voliteľné)
- 2 šálky čerstvého špenátu (nasekané)
- 1 šálka hrášku (mrazený)
- štipka červenej papriky (voliteľné)
- štipka mletého čierneho korenia (voliteľné)
POSTUP
- Kešu sceďte a odložte nabok
- Rozohrejte stredne veľkú panvicu na vysokú teplotu. Pridajte ¼ šálky zeleninového vývaru (zostávajúce ¾ šálky si nechajte na neskôr)
- Znížte teplotu a pridajte šalotku a jemne ju smažte, až kým nebude priehľadná - asi 5 minút
- Pridajte cesnak, premiešajte a povarte ďalšiu minútu
- Dajte kešu, cibuľu, cesnak a zvyšné ¾ šálky zeleninového vývaru do kuchynského robota alebo vysokorýchlostného mixéra
- Mixujte, až kým bešamel nebude krémovo hladký
- Pridajte zvyšné ingrediencie a ešte raz dobre premiešajte
- Podľa potreby dochuťte. Ak chcete riedšiu konzistenciu, pridajte šálku vody alebo zeleninového vývaru až kým nedosiahnete požadovanú konzistenciu. Vydrží v chladničke aj 7 dní.
- Pripravte cestoviny podľa pokynov a podľa potreby pridajte do vody soľ
- Pridajte špenát a hrášok do cedníka, ktorý plánujete použiť na prepasírovanie cestovín. Cestoviny preceďte cez cedník a pretrepte ich, až kým nebude celá voda napnutá. Tomu sa hovorí rýchly a ľahký spôsob ohrevu hrášku a špenátu!
- Cestoviny, hrášok a špenát preložte do veľkej misy.
- Zalejte bešamelom a dobre premiešajte
- Pridajte vločky červenej papriky a podľa potreby čerstvo mleté čierne korenie.
TYPY ŠÉFKUCHÁRA
- Namiesto penne vyskúšajte linguini, rotini alebo iné strukovinové cestoviny podľa vlastného výberu
- Namiesto hrášku vyskúšajte edamame alebo cícer
- Špenát môžete nahradiť inou listovou zeleninou
- Namiesto šalotky použite bielu alebo žltú cibuľu.
- Ak nemáte lahôdkové droždie, použite 1 lyžicu organického mäkkého alebo cícerového misa
- Môžete pridať čerstvé alebo sušené paradajky.
- Pridajte olivy alebo kapary
- Pridajte brokolicu alebo karfiol ak máte chuť na zmenu
- Navrch sa hodia bylinky ako petržlen alebo bazalka
zdroj a foto: foodrevolution.org