Penne so špenátom a kešu bešamelom

Recept je na 2 porcie, príprava trvá cca 20 min a varenie cca 15 min.  

Potrebujeme:

BEŠAMEL

  • 1 šálku kešu (namočené vo vode po dobu 4–6 hodín alebo cez noc
  • 1 šálku zeleninového vývaru (nesolený, najlepšie domáci)
  • ½ šálky šalotky (nasekaná nadrobno)
  • 3 strúčiky cesnaku (čerstvý, mletý)
  • 1 ČL cibuľových granúl
  • 1 štipku muškátového orieška
  • 1 polievkovú lyžica lahôdkového droždia
  • štipku soli (voliteľné)
  • štipku mletého čierneho korenia (voliteľné)

PENNE

  • cca 250 g bio penne (najlepšie strukovinové so šošovice alebo s cíceru)
  • štipka soli (voliteľné)
  • 2 šálky čerstvého špenátu (nasekané)
  • 1 šálka hrášku (mrazený)
  • štipka červenej papriky (voliteľné)
  • štipka mletého čierneho korenia (voliteľné)

                                                                            Penne so špenátom

POSTUP

  • Kešu sceďte a odložte nabok
  • Rozohrejte stredne veľkú panvicu na vysokú teplotu. Pridajte ¼ šálky zeleninového vývaru (zostávajúce ¾ šálky si nechajte na neskôr)
  • Znížte teplotu a pridajte šalotku a jemne ju smažte,  až kým nebude priehľadná - asi 5 minút
  • Pridajte cesnak, premiešajte a povarte ďalšiu minútu
  • Dajte kešu, cibuľu, cesnak a zvyšné ¾ šálky zeleninového vývaru do kuchynského robota alebo vysokorýchlostného mixéra
  • Mixujte, až kým bešamel nebude krémovo hladký
  • Pridajte zvyšné ingrediencie a ešte raz dobre premiešajte
  • Podľa potreby dochuťte. Ak chcete riedšiu konzistenciu, pridajte šálku vody alebo zeleninového vývaru až kým nedosiahnete požadovanú konzistenciu. Vydrží v chladničke aj 7 dní.
  • Pripravte cestoviny podľa pokynov a podľa potreby pridajte do vody soľ
  • Pridajte špenát a hrášok do cedníka, ktorý plánujete použiť na prepasírovanie cestovín. Cestoviny preceďte cez cedník a pretrepte ich, až kým nebude celá voda napnutá. Tomu sa hovorí rýchly a ľahký spôsob ohrevu hrášku a špenátu!
  • Cestoviny, hrášok a špenát preložte do veľkej misy.
  • Zalejte bešamelom a dobre premiešajte
  • Pridajte vločky červenej papriky a podľa potreby čerstvo mleté ​​čierne korenie.

TYPY ŠÉFKUCHÁRA

  • Namiesto penne vyskúšajte linguini, rotini alebo iné strukovinové cestoviny podľa vlastného výberu
  • Namiesto hrášku vyskúšajte edamame alebo cícer
  • Špenát môžete nahradiť inou listovou zeleninou
  • Namiesto šalotky použite bielu alebo žltú cibuľu.
  • Ak nemáte lahôdkové droždie, použite 1 lyžicu organického mäkkého alebo cícerového misa
  • Môžete pridať čerstvé alebo sušené paradajky.
  • Pridajte olivy alebo kapary
  • Pridajte brokolicu alebo karfiol ak máte chuť na zmenu
  • Navrch sa hodia bylinky ako petržlen alebo bazalka

zdroj a foto: foodrevolution.org